Grindkoeling

Om de temperatuur van de betonmix te verlagen, kan gekoeld grind worden ingezet. Het grind kan gekoeld worden met gekoeld water of met koude lucht.

Grindkoeling door middel van water vindt plaats op een speciale transportband (wet-belt) tussen grindopslag en mixer. Het grind wordt tijdens het transport op de band bespoten met gekoeld water. Het gebruikte, opgewarmde water wordt opgevangen en wordt via een neerslagbassin teruggepompt naar de koelmachine. Om te voorkomen dat het grind opwarmt door de omgevingswarmte of de zon, wordt de wet-belt geplaatst in een geïsoleerde behuizing.

Grindkoeling door middel van lucht vindt plaats in de opslagsilo’s voor het grind. Er wordt koude lucht door de gevulde silo geblazen, om zo het grind af te koelen. De silo’s zijn gemodificeerd om een optimale, koude luchtstroom te verwezenlijken en geïsoleerd om opwarming door de omgeving of de zon te voorkomen. De lucht wordt gekoeld door een air-blast unit en de opgewarmde lucht (die nog altijd kouder is dan de omgeving) wordt gerecirculeerd, om het rendement van het systeem te verhogen.

Als het grind 2°C gekoeld wordt, zal de temperatuur van de betonmix 1°C zakken.

PROCES VAN
KOELEN MET GRIND

Wij zoeken koelmonteurs

Wij zoeken koelmonteurs