Scherf IJs

Een veelvoorkomende methode om beton te koelen, is om een deel van het toegevoegde water in de mix te vervangen door scherfijs. Doordat het scherfijs pas smelt in de mixer en de faseovergang van ijs naar water veel energie kost, neemt de temperatuur van de mix aanzienlijk af.

Om dit ijs te kunnen produceren, wordt op de bouwplaats een ijsfabriek neergezet, die bestaat uit een scherfijsproductie-unit en een ijsopslag. Vanuit de ijsopslag wordt het ijs door middel van een transportschroef naar de weegschaal getransporteerd, waarna het afgewogen ijs bij de mix wordt gevoegd. De ijsfabriek neemt weinig vloeroppervlak in op de bouwplaats, doordat de productie-unit en de opslag boven elkaar geplaatst worden.

Het gebruik van scherfijs in plaats van koud water heeft een groot effect op de temperatuur van de betonmix, door de grote hoeveelheid warmte die het veranderen van de aggregatietoestand kost. Om 1 m³  beton 1°C te koelen, is slechts 7,5 kg scherfijs nodig, in plaats van 33 kg gekoeld water van 5°C. Zo kan met scherfijs de temperatuur van de mix met maar liefst 12°C worden verlaagd.

PROCES VAN KOELEN
MET SCHERF IJS

Wij zoeken koelmonteurs

Wij zoeken koelmonteurs